Vyberte výchozí měnu: CZK EUR GBP USD RUB PLN

Vyrobte si zdravý jogurt s pomocí domácího jogurtovače.


Výroba domácího jogurtu

Výroba domácího jogurtu není žádná věda a zvládne to uplně každý. A proč to vlastně dělat, když si můžete jogurt koupit už hotový v prodejně ? Důvody může mít každý jiné, tady jsou ty naše: 

1. větší množství jogurtu připraveného ihned ke konzumaci

2. ekologičnost – žádné dilema, kam s kelímky od kupovaných jogurtů

3. úspora financí – přes prvotní investici do přístroje je výroba domácího jogurtu levnější

4. zdravotní hledisko – přesně víte, co váš jogurt obsahuje


Co budeme na výrobu jogurtu potřebovat ?

Především jogurtovač, bez něj výrobu nemá cenu zkoušet, jelikož jogurtové bakterie jsou velmi vybíravé a pro svůj růst potřebují stálou teplotu, cca. 40C. To je právě účel jogurtovače, těžko bychom tyto podmínky doma jinak dodržely. Dále jsou potřeba skleničky, většinou jsou součástí balení jogurtovače, ideální je počet 6 skleniček po 200 ml - to nám vyjde přesně na litr mléka. Dále to bude zmíněný litr mléka, nejlépe plnotučného, ideálně přímo od kravičky - pokud máte poblíž automat na mléko. Možných nemocí z mléka se bát nemusíte, protože součástí výrobního procesu jogurtu je i pasterace.

Jako hlavní ingredience ovšem patří samotný jogurt. Ten slouží jako výchozí základ ze kterého získáme jogurtové bakterie, které svým množením v mléce v jogurtovači jogurt vytvoří. Vhodné jsou pouze jogurty bílé s aktivními kulturami. Určitě nejsou vhodné jogurty ovocné nebo jakkoli slazené apod. Ideální je selský jogurt, který zraje přímo v kelímku, kde je jistota, že živé bakterie opravdu jsou. Pokud použijete jako základ jogurt nekvalitní, může se také stát, že po vaší snaze získáte jen ohřáté mléko, v lepším případě s jogurtovými hrudkami.

Postup přípravy jogurtu

Do velkého hrnce nalejeme 2-3 litry vroucí vody (ideálně již ohřáté ve varné konvici - ušetříte elektrickou energii i čas) a vložíte vyvařit již umyté skleničky, víčka, naběračku a pracovní část mixéru. Zkrátka všechno, co přijde do kontaktu s naočkovaným mlékem. Jak jsem již psal, jogurtové bakterie jsou vybíravé a mají rády čisté prostředí.

Do malého hrnce nalejeme mléko a na menším stupni či ohni začneme mléko ohřívat. Nemělo by dosáhnout varu, ale zhruba 80 stupňů Celsia. Když máte k dispozici teploměr, je o dost jednodušší poznat správnou teplotu.
Správnou teplotu můžete při troše cviku poznat i bez teploměru, stačí, když budete pomalu mléko ohřívat a ve chvíli, kdy z něj začne stoupat pára je vhodná chvíle k vypnutí vařiče.

Mezitím co se nám mléko pomalu ohřívá, je dobré z důvodu úspory času vyndat skleničky a ostatní věci z vařící vody, kterou vylejete a místo ní do velkého hrnce natočíte vodu studenou. Jakmile poznáte, že mléko dosáhlo teploty 80C ( ať už teploměrem nebo "podle oka" ), sejmeme menší hrnec z plotny a vložíme jej do většího hrnce se studenou vodou. S mlékem mícháme aby se rychleji ochladilo. Mléko schladíme na teplotu 40C, opět se nám bude hodit teploměr. Pokud jej nemáme, pomůže nám zase náš odhad, stačí se průběžně dotýkat vnější strany malého hrnce. Pokud cítíme teplo, tak je teplota ještě příliš vysoká. Chladit přestáváme, až když je voda příjemně vlažná.

V tuto chvíli mléko tzv. naočkujeme. Jednodušše přidáme zhruba 2 polévkové lžíce jogurtu a dobře je rozmícháme. Samotnou lžící to jde špatně, většinou zůstanou v mléce hrudky, proto si vezmeme na pomoc malý ruční mixér ( stačí obyčejný na tužkové baterie ) a jogurt krásně rozmixujeme v mléce. Po minutě již máme kompletně připravenou směs a můžeme ji nalévat do připravených skleniček. Skleničky dobře uzavřeme víčky, dáme do zapnutého předehřátého jogurtovače a už jenom čekáme.

Jogurt se začne tvořit po několika hodinách, dobrý výsledek budeme mít po 5-6 hodinách, někteří nechávají přes noc a ráno se už těší na výborný domácí jogurt. Domácí jogurt je hustý, když skleničku obrátíte dnem vzhůru, tak v ní zůstane, po rozmíchání je už trochu řidší. Někoho může zaskočit kyselá chuť, ta je ale přirozenou chutí kvalitního bílého jogurtu.

Existuje nespočet kombinací, jak jogurt můžete konzumovat. Pokud je na vás čistý bílý jogurt moc kyselý, můžete přidat 1-2 lžičky třtinového cukru, který sám o sobě má lehce medovou chuť a k bílému jogurtu se moc hodí - uvidíte jak vám bude chutnat. Další kombinace může být s jakýmkoli ovocem, marmeládou, müsli nebo kukuřičnými lupínky. Pro děti, které mají rádi kakao můžete připravit čokoládový jogurt přidáním 2-3 lžiček instantního Granka.


Přejeme dobrou chuť.


U nás můžete zakoupit jogurtovač DOMO DO 2306Y nyní v akci za cenu 869 Kč. 

www.helkon.cz/detail/kuchynske-spotrebice/jogurtovac/domo-do-2306y-jogurtovac-s-casovacem.html








Zdroj: chemievjidle.cz,zena.cz

Sdílení článku:
Autor: Helkon | Počet přečtení: 22462x


Kontaktní informace

Milan Hofrichtr - HELKON
Dlouhá třída 903/24a
736 01 Havířov - Město
IČ: 12135488
DIČ: 6703300516

Kamenný obchod: helkon@helkon.cz
E-shop: d.hofrichtr@helkon.cz

Tel.: (+420) 603 426 394
Kamenný obchod: (+420) 596 435 272
E-shop: (+420) 603 264 509
Servis: (+420) 603 426 394

Pondělí - Pátek: 9:00 - 18:00
Sobota: 9:00 - 12:00
Neděle: zavřeno

GPS: 49°46'36.9"N 18°26'38.7"E

Akceptujeme tyto platební systémy

Druhy plateb v našem e-shopu:

  • dobírkou
  • hotově na pobočce
  • platební kartou na pobočce
  • převodem