Vyberte výchozí měnu: CZK EUR GBP USD RUB PLN

Jak nejlépe používat mikrovlnnou troubu


Pro ohřev nikdy nepoužívejte hermeticky uzavřených nádob nebo obalů. Při ohřevu vznikají páry, které mohou uzavřený obal roztrhnout a způsobit tak škody nebo úraz. Proto nikdy nevařte celá vejce ve skořápce. Také při ohřevu potravin ve střívku (párek, jitrnice) je nutné střívko nejprve propíchat.

Nikdy neohřívejte tvrdý alkohol, hrozí jeho vznícení.


Několik typů pro přípravu jídel v mikrovlnné troubě 
►Starší rohlíky dobře chutnají, když je rozkrojíte, vložíte do nich uzeninu a tvrdý sýr. Ohřívejte asi 30 sekund na plný výkon. Dochuťte kečupem nebo tatarskou omáčkou. Rychlé, chutné a úsporné. 


►Kynutí těsta můžete urychlit v mikrovlnné troubě na minimální výkon. Půl kilogramu těsta vykyne asi za 5 minut. 
►Mandle a jiná semena rozložte v jedné vrstvě na talíř a posypte solí. Pražte minutu, zamíchejte a poté pražte další minutu. 
►Pop Corn připravujte ve velké nejlépe skleněné nádobě s pokličkou, do které přidejte také trochu soli. Po dvou až třech minutách uvidíte jak probíhá pukání kukuřice. Mějte na paměti, že nikdy nepuknou všechna kukuřičná zrna a ohřev zastavte včas. 
►Zeleninu vařte s malým množstvím vody v nádobě s pokličkou. Uvaříte ji v páře, takže bude zdravější a chutnější. 
►Čokoláda se rozpouští velmi rychle, protože má vysoký obsah tuku a cukru. Rozpouštějte ji raději v několika krátkých krocích a před dalším ohřevem vždy zamíchejte. 

Jak se o ni starat?
Mikrovlnná trouba je velmi nenáročná. Důležité je udržovat čistý její vnitřní prostor, zejména okénko na vstupu mikrovln. Přitom je výborným pomocníkem plastový poklop, který zabrání vysoušení ohřívaných potravin ale také znečištění vnitřního prostoru. Nelze využít při grilování nebo s horkým vzduchem.

Pro čištění použijte jen neagresivní prostředky na vlhké utěrce. Nikdy nepoužívejte brusné prostředky jako je například prášek na nádobí.

V případě jakékoli poruchy se nepokoušejte mikrovlnnou troubu opravit, ale svěřte ji jen odbornému servisu, stejně jako v případě jakéhokoli jejího poškození. Jedná se o zařízení, které může být po neodborném zásahu nebezpečné.Pokud mikrovlnná trouba takový program nemá, využijte nejvýše 50% výkonu...Čas nutný k rozmrazení je závislý na množství rozmrazovaných potravin. Při velkém množství je výhodnější využít menší výkon a prodloužit čas. Po rozmrazení nechejte potraviny zhruba stejnou dobu odstát při pokojové teplotě. 

Pokud budete zmrazené jídlo dále ohřívat, nechejte je předtím dokonale rozmrazit.
Na správné rozmrazování je výhodné myslet už při přípravě potravin pro zmrazení. Trocha práce navíc, kterou věnujete rozdělení potravin do porcí a jejich oddělenému zabalení se vyplatí. Je obtížné porcovat zmrazené potraviny, rozmrazené potraviny se nesmí z hygienických důvodů znovu zamrazit a rozmrazování menšího množství je nejen v mikrovlnné troubě jednodušší.
Pro zamrazování, skladování i rozmrazování v mikrovlnné troubě s výhodou využijete plastové obaly. Stačí mikrotenový sáček, který při zmrazování vložíte do vhodné krabičky, aby získal správný tvar. 

Při ohřívání jídel můžete ohřívat přímo na talíři, na kterém jídlo podáváte. Kdo zná obtížné napařování knedlíků nad párou, nadšeně přivítá možnost nachystat celé jídlo (například vepřovou s knedlíky a zelím) na talíř a najednou ohřát. Přitom je výhodné jídlo přikrýt druhým talířem nebo lépe plastovým poklopem, který se běžně prodává. Poklop také zabrání znečištění vnitřního prostoru mikrovlnné trouby stříkajícími potravinami.

Ohřívání nápojů je v mikrovlnné troubě velmi rychlé, ale skrývá v sobě riziko, které je nutné mít na paměti. Tím je skrytý var. Protože je celá tekutina zahřívána prakticky současně, nevzniká v ní proudění způsobené stoupáním teplé kapaliny nahoru a klesáním studené. To je důvod proč může dojít k ohřátí kapaliny na bod varu, aniž by se přitom var projevil. Potom stačí nepatrný impuls, kapalina naráz vyvře a hrozí opaření. Abychom tomu zabránili je vhodné vložit do kapaliny například plastovou lžičku, která se ohřívá až od kapaliny a proto var vyvolá. Druhou možností je ohřívat tekutiny ve větších nádobách tak, aby i při náhlém varu kapalina nepřetekla.

Při ohřevu berte v úvahu nejen objem, ale také složení potravin. Tuky a cukry se zahřívají rychleji než voda, naopak hustější a tužší potraviny pomaleji než lehké a pórovité. Bramboru tedy ohřejeme za delší čas než rohlík.

V každém návodu k mikrovlnné troubě najdete příklady časů a výkonů pro ohřev různých množství jednotlivých potravin. Je však užitečné uvědomit si také některé závislosti času a výkonu.
Pokud chcete dosáhnout rovnoměrnějšího ohřevu různorodých potravin, je vhodné prodloužit čas ohřevu a snížit výkon. Jestliže snížíte výkon na polovinu, čas prodlužte na téměř dvojnásobek.
Stejně tak pokud ohříváte dvojnásobné množství potravin nezvyšujte výkon, ale prodlužte čas téměř na dvojnásobek.

Při ohřevu potravin, které se skládají z nestejných větších kusů (kusy masa, růžičky květáku), dejte větší kusy na okraj nádoby a menší doprostřed. 

Sdílení článku:
Autor: Helkon | Počet přečtení: 2524x


Kontaktní informace

Milan Hofrichtr - HELKON
Dlouhá třída 903/24a
736 01 Havířov - Město
IČ: 12135488
DIČ: 6703300516

Kamenný obchod: helkon@helkon.cz
E-shop: d.hofrichtr@helkon.cz

Tel.: (+420) 603 426 394
Kamenný obchod: (+420) 596 435 272
E-shop: (+420) 603 264 509
Servis: (+420) 603 426 394

Pondělí - Pátek: 9:00 - 18:00
Sobota: 9:00 - 12:00
Neděle: zavřeno

GPS: 49°46'36.9"N 18°26'38.7"E

Akceptujeme tyto platební systémy

Druhy plateb v našem e-shopu:

  • dobírkou
  • hotově na pobočce
  • platební kartou na pobočce
  • převodem